Na Zelený štvrtok si môžete pripraviť tematické zelené jedlo v podobe zelených cestovín alebo veľmi chutnej zelenej polievky.
Recept na Tagliatelle so špenátovým pestom
Suroviny:
- Tagliatelle pasta: 400 g
- Čerstvý špenát: 200 g
- Parmezán: 50 g (nastrúhaný)
- Píniové oriešky: 30 g
- Cesnak: 1 strúčik
- Olivový olej extra panenský: 100 ml
- Soľ a čierne korenie: podľa chuti
- Bazalkové listy: na ozdobu
Postup:
- Príprava špenátového pesta: Do mixéra vložte čerstvý špenát, píniové oriešky, nastrúhaný parmezán, olúpaný strúčik cesnaku, soľ, a čierne korenie. Zmiešajte na hladkú zmes a postupne pridávajte olivový olej, až kým nevznikne krémová omáčka.
- Varenie tagliatelle: Tagliatelle uvarte v osolenej vode podľa návodu na obale, kým nie sú al dente. Potom pastu scedíte, pričom si odložíte trochu vody z varenia pasty.
- Zmiešanie pesta s pastou: V hrnci zmiešajte uvarené tagliatelle s pripraveným špenátovým pestom. Ak je zmes príliš hustá, pridajte trochu vody z varenia pasty, aby ste dosiahli požadovanú konzistenciu omáčky.
- Podávanie: Pasta by mala byť servírovaná ihneď, posypaná nastrúhaným parmezánom, pár celými píniovými orieškami a ozdobená listom bazalky.
Recept na Zelenú Polievku
Ingrediencie:
- Špenát: 200g
- Brokolica: 150g, nakrájaná na ružičky
- Hrášok: 100g (čerstvý alebo mrazený)
- Pór: 1 stredný, nakrájaný
- Cesnak: 2 strúčiky, pretlačené
- Zeleninový vývar: 1 liter
- Olivový olej: 2 polievkové lyžice
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Čerstvá bazalka alebo petržlen na ozdobu
Postup:
- V hrnci na stredne silnom ohni zohrejte olivový olej. Pridajte nakrájaný pór a cesnak, restujte asi 3 minúty, kým nezmäknú.
- Pridajte brokolicu, špenát a hrášok. Zamiešajte a restujte ešte 2 minúty.
- Zalejte zeleninovým vývarom a priveďte k varu. Potom znížte teplotu, prikryte a varíte asi 15 minút, kým nie je všetka zelenina mäkká.
- Polievku rozmixujte ponorným mixérom na hladkú konzistenciu. Ochutnajte a podľa potreby dochuťte soľou a čiernym korením.
- Podávajte horúcu, ozdobenú čerstvými bylinkami.
Na Veľkonočný pondelok môžete pre vašich kupačov upiecť sladký veľkonočný mazanec, dobrotku pre malých aj veľkých.
Recept na Veľkonočný Mazanec
Suroviny:
- Pšeničná hladká múka: 500 g
- Mlieko: 200 ml (teplé)
- Droždie: 30 g čerstvého (alebo 10 g sušeného)
- Cukor: 100 g
- Maslo: 100 g (rozpustené, vychladnuté)
- Vajcia: 2 ks celé + 1 žĺtok na potretie
- Vanilkový cukor: 1 balíček
- Citrónová kôra: z 1 citróna
- Hrozienka: 100 g (predtým namočené v rume alebo horúcej vode)
- Mandle: 50 g (nasekané, na posypanie)
- Soľ: štipka
Postup:
- Kvások: V malej miske zmiešajte droždie, 1 lyžicu cukru a 100 ml teplého mlieka. Pridajte pár lyžíc múky, zamiešajte a nechajte na teplom mieste vykysnúť.
- Cesto: V veľkej mise zmiešajte múku, zvyšný cukor, vanilkový cukor, citrónovú kôru a štipku soli. Pridajte vykysnutý kvások, zvyšok mlieka, rozpustené maslo a vajcia. Vymiešajte hladké cesto.
- Prvá kysnutie: Cesto prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť asi hodinu, až kým nezdvojnásobí svoj objem.
- Pridanie hrozienok: Do vykysnutého cesta jemne vmiešajte hrozienka. Cesto potom preložte na pomúčnenú pracovnú plochu, jemne prepracujte a vytvarujte do okrúhleho tvaru.
- Druhá kysnutie: Cesto položte na plech vyložený papierom na pečenie, prikryte a nechajte ešte asi 30 minút kysnúť.
- Pečenie: Mazanec potrite rozšľahaným žĺtkom, posypte nasekanými mandľami a pečte v predhriatej rúre na 180°C asi 35-40 minút, alebo kým nezíska zlatistú farbu.
- Podávanie: Nechajte mazanec úplne vychladnúť na mriežke, potom je pripravený na podávanie.
Dobrú chuť!
P.S. Vedeli ste, že v našom centre Jump Fun Pri letisku máme vlastnú kuchyňu už 8 rokov? V našej kuchyni dbáme na výber kvalitných surovín a v jedálnom lístku nájdete obľúbené jedlá detí aj dospelých ako pizzu, domáce kuracie rezníky, cestoviny či pečené hranolky.